My photo
I'm just a slave of Allah that still seeking forgiveness from Him...

Monday, October 10, 2011

kawan-kawan dunia akhirat

assalamualaikum warahmatullah..
berjumpa lagi kita..moga dipelihara iman di hati n terpelihara aurat kite..amiin..^_^

okay..kali ini..ana nk cerita pasal kawan..hah..crite psl kawan jer..kite ingat kwn kite..kwn lame kite..ade gak yg TERingat 'kawan' special mereka di zaman sekolah dulu..haha..tu sume ade hikmahnyer yg tercndiri..^_^
kite slalue dengar yg kawan makan kawanla..kawan makan makanan kawan la..makan ngan kawanla..mcm-macam pasal makan ngan kawan..maklumla..ejaan pon da nk same..terbalikkan W tu jadilah M..hah..ajaibnye ciptaan Allah..^_^
okay..ana ade TERbace something kat internet pasal kawan-mengkawan nie..kalau sudi..jomla dgr ape al-Qamah nie nak berkate..same-same kite renungi n same-same otak n minda kita stimulate..^_^
 
Pesanan al-Qamah (seorang sahabat Rasulullah saw) kepada anaknya:

Pertama, pilihlah sahabat yang suka melindungi sahabatnya, dia adalah hiasan diri kita dan jika kita dalam kekurangan nafkah, dia suka mencukupi keperluan.
Kedua, pilihlah seorang sahabat yang apabila engkau menghulurkan tangan untuk memberikan jasa baik atau bantuanmu, dia suka menerima dengan rasa terharu, jikalau ia melihat kebaikan yang ada pada dirimu, dia suka menghitung-hitungkan (menyebutnya).
Ketiga, pilihlah seorang sahabat yang apabila engkau menghulurkan tangan untuk memberikan jasa baik atau bantuanmu, ia suka menerima dengan rasa terharu dan dianggap sangat berguna, dan jika ia mengetahui mengenai keburukan dirimu ia suka menutupinya.

Keempat,
pilihlah sahabat yang jikalau engkau meminta sesuatu daripadanya, pasti ia memberi, jikalau engkau diam, dia mula menyapamu dulu dan jika ada sesuatu kesukaran dan kesedihan yang menimpa dirimu, dia suka membantu dan meringankanmu serta menghiburkanmu.

Kelima,
pilihlah sahabat yang jikalau engkau berkata, ia suka membenarkan ucapan dan bukan selalu mempercayainya saja. Jikalau engkau mengemukakan sesuatu persoalan yang berat dia suka mengusahakannya dan jika engkau berselisih dengannya, dia suka mengalah untuk kepentinganmu.
 
Dalam memilih sahabat kita hendaklah memilih sahabat yang baik agar
segala matlamat dan hasrat untuk memperjuangkan Islam dapat dilaksanakan
bersama-sama sahabat yang mulia...
okay..sekian sahaja beta nak bertitah..tangan beta nie sakitla pulak taip pnjg lebor..haha..okay..moga rakyat jelata beta sume sihat-sihat belaka..inshaAllah..^_^..
 ~~Don't read success story
 Read only failure story
Because failure story you get new idea to win
from success story you get only message~~


assalamualaikum warahmatullah..
^_^ 

No comments:

Post a Comment